Metallinpaljastimet.fi on kuvablogi, jossa esitellään erilaisia löytöjä.

Näin metallinpaljastin toimii

Julkaistiin 30.07.2012

Metallinpaljastin voi äkkiseltään tuoda mieleen kaikenlaisia mielikuvia miinaharavasta turvaporttiin. Tässä kirjoitan lähinnä kolikoiden etsinnästä miinaharavamallin metallinpaljastimen kanssa. Metallinpaljastimet toimivat kuitenkin käyttötarkoituksestaan riippumatta samalla periaatteella: laite tunnistaa metalliset, rautaiset esineet. Miinaharavaksi mielletty kapistus sisältää neljä osaa; kyynärtuen, hallintapaneelin, varren ja kelan eli käämin eli antennin. Lisäksi näissä laitteissa on usein kuulokeliitäntä ja mahdollisia lisävarusteita. Aarremaalla-foorumilla olen nähnyt eräässä metallinpaljastimessa hallintalaitteiden koteloon ruuvatun hyttyssavun.

Metallinpaljastimen anatomiassa tärkeimpiä osia ovat kela ja hallintapaneeli koteloineen. Laitteen käyttäminen on hyvin yksinkertaista: aparaatti käynnistetään nappia painamalla ja sen jälkeen kelaa liikutellaan sen alueen ympärillä tai yllä, josta halutaan etsiä kolikoita ja muuta metallia. Kun jotain löytyy, laite voi antaa siitä äänimerkin ja/tai näytöllä jonkinlaisen täsmällisemmän ilmoituksen. Laite voi esimerkiksi kertoa, onko kyseessä umpirautaa, kultaa ja missä syvyydessä se sijaitsee.

Yleensä metallinpaljastin ei pysty havaitsemaan esineitä, etenkään pieniä esineitä, jotka ovat yli 12 tuuman tai 30 senttimetrin syvyydessä. Se, kuinka syvältä laite osaa metallia paikantaa, riippuu kuitenkin useista eri tekijöistä. Antamani lukemat ovat aika täsmällisiä peruslaitteiden kohdalla, mutta hienostuneemmat laitteet saattavat kyetä voimakkaammalla sensorilla ja suurella kelan koolla bongaamaan syvemmältäkin. Tunnistamiseen vaikuttaa oleellisesti mitä metallia esine on, sillä esimerkiksi rauta antaa melkoisen voimakkaan “piipin”. Myös kohteen koko, maaperä, sekä kuinka pitkään esine on ollut maassa ja onko maaperässä häiriöitä antavia esineitä, voivat vaikuttaa tunnistamiseen.

(Protip: jos hiirestäsi löytyy rullapainike, klikkaamalla sitä kuvan kohdalla voit [toivottavasti] avata foton originaalikokoisena.)

Näin metallinpaljastin toimii 2/5, yhteensä 4 arviota. 4 käyttäjäarvostelua.

Kommentit

Piip 07. päivä toukokuuta 2013

Juttu ei sisällä mitään varsinaista tietoa laitteen toimintaperiaatteesta. Jos kerrotaan, että laite alkaa toimia kun “painetaan nappia” ja metalliesineen päälle tullessa kuuluu merkkiääni, niin mitäköhän uutta lukija saakaan tietää metallinpaljastimesta…

Petri 07. päivä toukokuuta 2013

Joo, totta. Eli: se, kuinka metallinpaljastin löytää metallia, on magiaa.

Merja 29. päivä huhtikuuta 2019

Voisitko esittää tämän kielellä, jonka myös 6-vuotias tajuaa?

Pete 29. päivä huhtikuuta 2019

Sähkövirran avulla luodaan magneettikenttä, joka aistii magneettikenttään osuvan metallin.

  • Auta pisteyttämään tämä blogimerkintä asettamalla arvosana väliltä 0–5, jossa numero 5 tarkoittaa erinomaista. Arvosanaa ei näytetä julkisesti, mutta sen avulla lasketaan annettujen pisteiden keskiarvo.

Kommentoitaessa julkaisua Näin metallinpaljastin toimii sekä Nimi että Mielipide ovat vaadittuja tietoja. Sähköpostiosoitetta tai nettisivujen osoitetta ei ole pakko laittaa. Jos haluat antaa yksityisesti palautetta, käytä tätä lomaketta.

© Metallinpaljastimet.fi 2012–2023